علت احترام نمودن و رفتن به زیارت امامزاده موسی مبرقع(ع)
با آیت الله توکل از اساتید برجسته حوزوی درباره علت احترام و تکریم حضرت موسی مبرقع(ع) توسط مردم گفتوگو نمودم که ایشان ضمن معرفی مختصر ایشان به این علل پاسخ دادند.
با آیت الله توکل از اساتید برجسته حوزوی درباره علت احترام و تکریم حضرت موسی مبرقع(ع) توسط مردم گفتوگو نمودم که ایشان ضمن معرفی مختصر ایشان به این علل پاسخ دادند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دست نوشتههای معارفی امیرمحسن سلطان احمدی (سلطاناحمدی دات آی آر): به مناسبت ۲۲ ربیع الثانی سالروز وفات حضرت موسی مبرقع(ع) فرزند بلافصل آقا امام جواد(علیه السلام) با حضرت استاد آیت الله سید رحیم توکل، عضو مجلس خبرگان رهبری و از اساتید برجسته اخلاق حوزه علمیه درباره چرایی تکریم و احترام این امامزاده بزرگوار نزد مردم گفتوگو نمودم. که در ادامه مشروح این گفتوگو از نظرتان میگذرد.
لطفاً جهت شناخت بیشتر حضرت موسی مبرقع(ع) شخصیت ایشان را معرفی فرمایید.
امام جواد(ع) دارای ۴ فرزند پسر به نامها امام هادی(ع) که حجت الهی بودند، ابواحمد موسی مبرقع، ابواحمد حسین و ابوموسی عمران بودند. و همچنین حضرت دارای چهار فرزند دختر به نام فاطمه، خدیجه، ام کلثوم و حکیمه بودند.
موسی مبرقع(ع) جد سادات رضوی و ماجرای ورودشان به قم
ونسلی که از امام جواد(ع) باقی مانده از امام هادی(ع) و موسی مبرقع(ع) است. و موسی مبرقع(ع) جد سادات رضویه هستند و همچنین سادات بسیاری به ایشان منتسب هستند.
سادات رضویه اولین کسانی بودند که به قم وارد شدند و در سال ۲۵۶ وقتی موسی مبرقع(ع) جد سادات رضوی وارد قم شدند، ابتدا بزرگان عرب اهل قم ایشان را نپذیرفتند و از قم ایشان را بیرون کردند. موسی مبرقع(ع) به کاشان رفتند و در کاشان مستقر شدند، در کاشان «عبدالعزیز بن ابی دلف» او را اکرام کردند، مرکب و امکانات فراوانی به ایشان دادند تا جایی که مقرر کردند هر ساله هزار مثقال طلا به ایشان بدهند.
اما روسای عرب قم از این نوع برخوردشان با حضرت موسی مبرقع(ع) پیشمان شدند و به کاشان خدمت ایشان آمدند، و عذرخواهی کردند و با احترام و اکرام ایشان را به قم برگرداندند. چون در قم مشرف شدند، حالشان خوب شد و مزارعی خریدند و به کشت و زرع مشغول شدند.
بعد خواهران موسی مبرقع(ع) هم به قم آمده و به ایشان پیوستند و تا آخر عمر کنار ایشان بودند. در تاریخ این مقدار را محدثین درباره شخصیت موسی مبرقع(ع) بیان کرده اند.
با توجه به اینکه از دیرباز مرقد مطهر امامزاده موسی مبرقع(ع) مورد احترام و تکریم مردم بوده است، علت اصلی این تکریم چیست؟
علت احترام و تکریم موسی مبرقع(ع)
چند علت وجود دارد که علما و مردم ایشان را تکریم میکنند و به زیارتش مشرف میشوند.
-
فرزند بلافصل امام
علت اول اینکه عنوان سادات یک عنوان محترمی بین مردم است و از طرفی اهل علم بودن، اهل کرامت بودن، سخی بودن، مجاهد بودن از عناوین خاصه ای است که مردم آن را احترام میگذارند که در ایشان بود و از همه مهمتر اینکه این بزرگوار به عنوان فرزند بلافصل امام هستند که این ویژگی مهم و فرزند بلافصل بودنشان باعث محترم بودن ایشان شده است.
در روایتی از پیامبر(ع) آمده است که فردی را در یک جنگ اسیر کرده بودند و جبرئیل نازل شد و عرض کرد که خداوند میفرماید این فرد را از بین اسرا آزاد کنید! پیامبر(ص) علت را پرسیدند، که جبرئیل گفت خداوند فرموده که این فردی سخی است و فرد سخی به خاطر آن سخاوتش نزد ما محترم است، پس از اسیر بودن او را در بیاورید و آزادش کنید.
حالا موسی مبرقع(ع) سید و فرزند امام است که این خود موضوعیت دارد که همه به ایشان احترام میکنند.
-
احترام به امام جواد(ع)
نکته دوم اینکه اگر انسان به فرزند یک خانواده احترام میکند احترام به این فرزند احترام به همهی این خانواده مخصوصاً احترام به پدر و مادر این فرزند است که احترام موسی مبرقع(ع) هم لازم است، و احترام به ایشان احترام به امام جواد(ع) است چون که ایشان فرزند بلافصل امام جواد(ع) هستند.
-
پاداش احترام از سوی امام جواد(ع)
نکته سوم اینکه اگر به فرزندی احترام بگذارید، مسلماً بزرگ آن خانواده در مقام جزا و پاداش بر میآیند. و جزا و پاداش احترام به موسی مبرقع(ع) به دست پدرشان امام جواد(ع) است. و امام جواد(ع) که به جواد ملقب شدند یک جلوه خاصی را در این پاداش دارند.
-
اتصال بهتر به پدر با احترام به پسر
نکته چهارم اینکه وقتی انسان بخواهد به رئیس خانواده متوسل شود و از او در یک امر مهم شفاعتی را بخواهد، احترام به فرزند ایشان در کسب این شفاعت و تقرب بسیار مهم است. فرزند به پدر میگوید که فلانی به ما متوسل شد و این توسل باعث میشود که پدر بیشتر به درخواست فرزندش عنایت میکند.
-
توصیه خداوند در قرآن به تضرع و توسل
و نکته پنجم که بسیار مهم است، اینکه قرآن شریف می فرماید: «فَأَخَذْنَاهُمْ بِالْبَأْسَاءِ وَالضَّرَّاءِ لَعَلَّهُمْ یَتَضَرَّعُونَ ؛ و آنان را به تنگى معیشت و بیمارى دچار ساختیم، شاید (بیدار شوند و در برابر حق،) خضوع کنند و تسلیم گردند!»، (آیه ۴۲ سوره انعام).
در این آیه خداوند می فرماید مردم را به «بِالْبَأْسَاءِ وَالضَّرَّاءِ» یعنی فقر و بیماری مبتلا می کنیم. تا مردم به سوی خدا برگردند و در خانه خدا بیایند و تضرع کنند تا خداوند این مشکل را از آنها بر دارد.
چند نکته درباره تضرع و رابطه مکان، فرد و زمان در اجابت دعا
در بحث تضرع چند نکته مهم وجود دارد، که اول شرافت مکانی بسیار اثر دارد، دوم شرافت فردی بسیار اثر دارد و سوم شرافت زمانی هم بسیار اثر دارد. در روایات نیز هم به زمان، هم به مکان و هم به فرد تاکید کرده اند.
مثلاً هنگامی که زمان ظهر میشود دعا برای استجابت بسیار نزدیک است. یا اینکه زمان بین غروب و مغرب برای استجابت دعا بسیار اثر دارد. این برای نمونه زمان است.
درباره مکان هم اماکنی همچون مشاهده مشرفه، حرمها، امامزادهها، حسینیهها، مساجد اماکن مقدسی هستند که در این جا چون مکان مقدس است، کرامت و شرافت مکانی جلو میآید و باعث می شود که دعاها زودتر به اجابت نزدیک شودند.
انتقاد از تعطیلی مکانهای مقدس در دوران شیوع کرونا
در پایان یک نکته ای عرض کنم که جداً گلهمند هستم که چرا در زمان کرونا که «الضَّرَّاءِ» یعنی بیماری همه جا شیوع پیدا کرد، همه جا باز بود اما حرم و امامزادهها را بستند و مساجد را تعطیل کردند! در صورتی که این مکان های مقدس از نظر مکانی محلهای تضرع هستند و اثر مکانی در اجابت دعا دارد، که مردم باید به این مکانها بیایند تا دعا مستجاب شود، اما دقیقاً محلی که محل ارجاع مردم بود درها بسته شد!
بنابراین از نظر فردی حضرت موسی مبرقع(ع) فرد بسیار مهم، سید و عالم، فرزند بلافصل امام و منتسب به امام هستند که اینها باعث میشود اگر کسی نزد ایشان برود در قبول دعا و استجابت بسیار موثر است . در پایان خدا را به ایشان قسم میدهیم که همه ما را از بلیات محفوظ بدارد، ان شاءالله.
پدیدآورنده:
به کوشش: امیرمحسن سلطان احمدی
برچسب ها :آیت الله توکل ، موسی مبرقع
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰