کد خبر : 3990
تاریخ انتشار : یکشنبه 17 فروردین 1399 - 7:00
چاپ خبر دیدگاه‌ها برای حضرت علی اکبر(ع) شبیه‌ترین فرد به پیامبر(ص) و الگوی جوانان بسته هستند

حضرت علی اکبر(ع) شبیه‌ترین فرد به پیامبر(ص) و الگوی جوانان

حضرت علی اکبر(ع) شبیه‌ترین فرد به پیامبر(ص) و الگوی جوانان

به مناسبت ولادت حضرت علی اکبر(ع) با آیت الله توکل استاد برجسته خارج فقه و اخلاق حوزه علمیه قم درباره مهمترین ویژگی ها و فضائل اخلاقی حضرت علی اکبر(ع) و شباهت ایشان به پیامبر(ص) گفت‌وگو نمودم که در ادامه می آید.

به مناسبت ولادت حضرت علی اکبر(ع) با آیت الله توکل استاد برجسته خارج فقه و اخلاق حوزه علمیه قم درباره مهمترین ویژگی ها و فضائل اخلاقی حضرت علی‌اکبر(ع) و شباهت ایشان به پیامبر(ص) گفت‌وگو نمودم که در ادامه می آید.

بسْمِ‌ رَبِّ المهدی(عَجَّ)

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دست نوشته‌های معارفی امیرمحسن سلطان‌ احمدی (سلطان‌احمدی دات آی آر): یازدهم ماه شعبان در تقویم شیعه برابر با سالروز ولادت شبه پیامبراکرم(ص) حضرت علی‌اکبر(ع) است که در چنین روزی حضرتش در شهر مدینه به‌ دنیا آمد. سن حضرت علی‌اکبر(ع) در کربلا حدود ۲۵ سال و برخی راویان سن ایشان را ۱۸ سال و ۲۰سال هم گفته اند. این جوان رشید اولین شهید عاشورا از بنى هاشم بود که شجاعت و دلاورى حضرت علی‌اکبر(ع) و رزم آورى و بصیرت دینى و سیاسى او، در حادثه عاشورا تجلى کرد.

در کشور عزیزمان ایران، روز ولادت جوان سیدالشهدا(ع)، حضرت علی‌اکبر (ع) به عنوان روز جوان نامگذاری شده است. از این رو بدین مناسبت به آیت‌ الله سیدرحیم توکل عضو مجلس خبرگان رهبری و استاد برجسته خاررج فقه و اخلاق حوزه علمیه قم گفت‌وگو نمودم که مشروح آن در ادامه از نظرتان می گذرد.

آیت‌الله توکل حضرت علی اکبر(ع) شبیه‌ترین فرد به پیامبر(ص) و الگوی جوانان

مهمترین ویژگی و فضائل اخلاقی حضرت علی اکبر(ع) و شباهت ایشان به پیامبر(ص) چه بوده است؟

در روایت درباره حضرت علی‌ اکبر(ع) فرمودند: «اشْبَهُ النَّاسِ خَلْقاً وَ خُلْقاً وَ مَنْطِقاً بِرَسُولِکَ مُحَمَّدٍ صلى الله علیه و آله،...»، در این روایت حضرت علی اکبر علیه السلام شبیه ترین فرد به پیامبر(ص) از لحاظ چهره (خَلقاً)، اخلاق (خُلقاً) و صحبت کردن (منطقاً) معرفی شده است و به واقع چه تعبیر زیبا و  قابل تأملی است.

امام‌حسین(ع) می فرمودند که هر وقت دل‌مان برای پیامبر(ص) تنگ می شد، به چهره حضرت علی اکبر(ع) نگاه می کردیم، که خَلْقاً وَ خُلْقاً وَ مَنْطِقاً شبیه پیامبر(ص) بود. این نگاه کردن امام به چهره حضرت علی اکبر(ع) جنبه خَلْقاً وشباهت چهره حضرت علی‌اکبر(ع) به پیامبر(ص) بود.

اما از نظر خُلقاً نیز حضرت علی اکبر(ع) شبیه پیامبر(ص) بود. قرآن نیز درباره خُلق نیکوی پیامبر فرموده که این خُلق، خُلق عظیم است، آنچنان این خُلق نیکو است که قرآن به صراحت روی آن دست گذاشته و فرموده است: « وَلَوْ کُنْتَ فَظًّا غَلِیظَ الْقَلْبِ لَانْفَضُّوا مِنْ حَوْلِکَ؛ آیه ۱۵۹ سوره آل عمران: [ای پیامبر] پس به [برکت‌] رحمت الهى، با آنان نرمخو [و پُرمِهر] شدى.»

پیامبر(ص) خیلی معجزات داشتند؛ از جمله معجزات حضرت اینکه شق القمر کردند، در عالم تکوین تصرف نمودند، حیوان را به حرف آورد؛ اما عاملی که دل های مردم را به خود جذب کرد، خُلق نیکوی پیامبر اکرم(ص) بود. حالا این خُلق زیبای پیامبر(ص) به نصح روایات در حضرت علی اکبر(ع) هم وجود دارد.

منطقاً هم حضرت علی اکبر(ع) شبیه پیامبر(ص) است به حدی که وقتی سخنی حضرت علی اکبر(ع) بیان می کرد مثل پیامبر(ص) نطق می کرد و سخن می گفت.

پیامبر(ص) وقتی سخن می گفتند، حرفهای خود را گاهی با استدلال بیان می کردند، که برای مخاطب خوب جا بیفتند و یک وقت هم موقع سخن گفتن در ورود به بحت و یا خروج به بحث به نحوی استدلال می کردند و یا سخن می گفتند که که حضرت علی‌اکبر(ع) هم دقیقاً به همان شیوه صحبت می کردند.

چرا حضرت علی‌اکبر(ع) در روز عاشورا در میدان جنگ و نبود آب، درخواست آب نمود؟

اینجا جا دارد یک جمله درباره این اشتباه بعضی از مداحان درباره حضرت علی‌اکبر(ع) بیان شود. متاسفانه برخی درخواست آب نمودن حضرت علی اکبر(ع) در روز عاشورا از امام حسین(ع) را بد معنا کرده اند.

حضرت علی اکبر(ع) در روز عاشورا وقتی به میدان رفت به دل دشمن حمله می کرد، به هر طرفی که حمله می کرد، در امان بود! چون امام حسین(ع) داشتند او را نگاه می کردند؛ حضرت علی‌اکبر(ع) فهمید که این در امان بودن به خاطر این است که در زیر ید ولایتی قرار گرفته و لذا در امان است؛ پس حضرت علی اکبر(ع) برگشتند و از امام طلب آب کردند.

یک عده اینجا خیال واهی کرده اند که حضرت علی‌اکبر(ع) واقعاً نیاز به آب داشته و می خواسته آب بنوشد! این واقعاً یک حرف نادرستی است. آیا اگر آب می آوردند آن هم با وجود تشنگی اطفال و تشنگی علی اصغر(ع) آیا حضرت علی اکبر(ع) آب می نوشید و یا اینکه آب بود و به علی اصغر(ع) آب نمی دادند؟

این که حضرت علی اکبر(ع) می گوید من تشنه هستم، این تشنه بودن به کنایه است و می خواهد بگوید پدر آن ید ولایتی را از من بردار تا من بروم و به شهادت برسم و این عطش شهادت بود که حضرت علی اکبر(ع) را تشنه نموده بود.

در واقع درخواست از امام حسین(ع) این بود که آن ید ولایتی را بگیرد؛ امام حسین(ع) هم متوجه شدند و به کنایه فرمودند: ان‌شاءالله از دست جدت رسول الله(ص) سیراب شوی.

اصلاً در منطق پیغمبراکرم(ص) اگر کسی تشنه بود و بر پیامبر(ص) آب می آورند، آیا پیامبر(ص) آب می نوشید؟! که اینجا هم اهل حرم تشنه باشند و علی‌اکبر(ع) که شبیه‌ترین فرد به پیامبر(ص) است، آب بنوشد و اهل حرم هم تشنه باشند!

بنابراین حضرت علی‌اکبر(ع) شبیه‌ترین فرد به پیامبر(ص) بوده که این شباهات هم در خُلق هم در خَلق و هم در منطق در روایات موجود است.

چه توصیه ای به نسل جوان جهت الگو گرفتن از حضرت علی‌ اکبر(ع) دارید؟

خداوند عالم در جوانان یک نعمت و یک انرژی متراکم قرار داده است؛ خصوصاً در جوانان ایران نیز موجود است که این جوانان عزیز کشورمان هم فعال وهم خوش فکر و هم طراح هستند، به نحوی که می توانند بعضی از مشکلاتی را که دنیا در آن مانده و درمانده است را این جوانان عزیز حل کنند.

حضرت علی اکبر(ع) در آن مقطع زمانی برای حفظ اسلام و حفظ امام حسین(ع) به میدان جنگ و جهاد و شهادت رفتند. الان هم جوانان ما در میدان هستند و جنگ هم همان جنگ اما به شکل های مختلف است که یک زمان باید اسلحه به دست بگیرند و به میدان بروند و یک زمان هم باید پشت کاری بایستند و یک معضل اجتماعی را حل کنند. به هر حال جوانان عزیزمان این توان را دارند که این کارها را انجام دهند و بر دولتمردان هم لازم است که به جوانان میدان دهند.

پدیدآورنده:

به کوشش: امیرمحسن سلطان احمدی

www.soltanahmadi.ir

 
*شناسه شبکه های اجتماعی: soltanahmadi_ir@  تلگرام | اینستاگرام | ایتا | سروش | بله | روبیکا

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بسته شده است.

درس اخلاق زیارت نیابتی درس اخلاق
logo-samandehi
error: حق تألیف را رعایت کنید